Ianuarie 2011 _Analize si tratament Ehrlichioza

20.01.2011 – primul control la dr. Moscu

Cand am ajuns cu Yrra la doctorii Moscu, acestia i-au luat Yrrei probe de sange si au inceput analizele dupa cum urmeaza :
Analiza frotiu – s-au facut 3 frotiuri de sange si s-au analizat la microscop (aceasta fiind metoda de baza pentru diagnosticarea bolilor de sange ).
           Am aflat ca rezultatele testelor Idexx 4DX, folosite pentru diagnosticarea bolilor de sange in 99 % din cabinetele veterinare, nu releva intotdeauna adevarul. Testele Idexx sunt americane  si sunt concepute pentru diagnosticarea unui singur tip de ehrlichii. Ehrlichiile sunt impartite pe sute specii. De aceea de foarte multe ori se intampla ca unui caine, care are simptome de ehrlichioza, sa ii iasa testul Idexx negativ, deoarece a fost facut pentru un singur tip de ehrlichii, iar el sa aiba de fapt boala. Aceeasi problema este si cu testele Idexx pentru Babesioza si Brucella.
Asa ca mare atentie, daca testul Idexx iese negativ, cel mai bine este sa cereti o analiza de sange pe frotiu la microscop. Asta presupune ca medicul respectiv sa si stie sa interpreteze ceea ce vede la microscop, iar daca nu ati nimerit la unul din cei 2 doctori din Bucuresti (Moscu sau Cobzariu) care stiu sa faca asta, atunci slabe sanse sa primiti un diagnostic corect.
Vorbesc aici din proprie experienta! De cate ori nu s-au uitat diversi doctori veterinari (Arpad Sallay, Dinescu Georgeta, Emilia Balint) pe fortiul Yrrei la microscop si degeaba ! Pentru ca habar n’ aveau ce vad acolo ! Emilia Balint avand si un renume de ” expert in diagnosticare la analize de sange ” ! Insa cazul Yrrei nu este primul la care da rateu, stiu destule alte cazuri.
Hemoleucograma – pentru a vedea valorile eritrocitelor, al limfocitelor si al hemoglobinei
In ehrlichioza numarul eritrocitelor scade , iar daca boala nu este depistata la timp si tratata corespunzator cu antibiotic, eritrocitele sunt distruse pana la ultima.
Scade si nr. limfocitelor , dar nu asa de mult ca cel al eritrocitelor. Iar in unele cazuri nr. eritrocitelor fiind extrem de redus , diagnosticul este confundat cu Leucemie ! Dar asta inseamna sa nu stii pre multe despre medicina veterinara.(ceea ce li se intampla frecvent medicilor din Romania)
Valoarea hemoglobinei scade si ea foarte mult.
Deci la hemoleucograma trebuie sa urmarim prioritar valorile parametrilor : RBC (globule rosii), WBC (globule albe) si HGB (hemoglobina), desigur dupa aceea si restul parametrilor.
Biochimic – aici este foarte importanta valoarea  proteinei totale (PT), ureea (BUN) si creatinina.
In Ehrlichioza avem un nivel ridicat al globulinelor. (proteinele totale din sange sunt impartite in albumine – care au rol de transportor, si globuline – reprezentate de anticorpi. De aceea, in aceasta faza este foarte importanta determinarea nivelului globulinelor avandu-se in vedere faptul ca stimularea pe termen lung a sistemului imunitar va face sa creasca nivelul anticorpilor ( globulinelor).
Verificarea ureei (BUN) si a creatininei este foarte importanta deasemenea pentru e vedea in ce stare se afla rinichii.
VSH – indica viteza de sedimentare a hematiilor si in unele cazuri (cand nu este influentat de tratament) indica anemia.
Ecografie abdominala – pentru a vedea daca diferite organe sunt modificate : splina, vezica biliara, vezica urinara, rinichi .
Astfel, valorile parametrilor la analizele de sange arata in felul urmator :
Inainte de tratament…………Valori normale
–       RBC 3.53…………………..5,5 – 8,5
–       HCT 22.8…………………..37 – 55
–       PLT 146…………………….200 – 900
–       WBC 8.7…………………….6 – 17
–       HGB 7.2…………………….12 – 18
–       PT 8.9……………………….5,2 – 7,8
–       15,4 Kg……………………..21 – 23 Kg
Pe frotiu apar :
–      trombocite de dimensiuni diferite
–      morule in neutrofile – Anaplasma fagocitofilum
–      morule in monocite – Ehrlichia cannis
Rezultat ecografie abdominala :
–      splina nemodificata ca volum
–      vezica biliara cu calculi si ramolisment in cantitate mare
–      vezica urinara cu pereti ingrosati, posibil cu depuneri de cristale
–      in bazinetul renal –  microcristale

21.01.2011 – al 2-lea control la dr. Moscu (internare pe timpul zilei pentru supraveghere)

Yrra a inceput tratamentul cu :

Minociclin – antibiotic specific pentru Ehrlichie si Anaplasma (este o Doxiciclina mai evoluata care nu da efecte adverse, se gaseste in Germania)
Vessel due– pt. dilatarea vaselor de sange (se foloseste in – Patologie vasculară cu risc de tromboză.)
Curcumin – ” Curcumin lucrează în mai multe feluri întâi, protejează împotriva daunelor radicalilor liberi deoarece este un puternic antioxidant Apoi, reduce inflamația prin scăderea nivelurilor histamine și posibil prin creșterea producerii de cortizon natural de către glandele suprarenale. In al treilea rând, protejează ficatul de mai mulți compuși toxici. In al patrulea rând, s-a arătat că reduce aglomerarea trombocitelor, ceea ce îmbunătățește circulația și susține sănătatea cardiovasculară.” – preluare de pe wikipedia.org
Silimarina – protector hepatic
Ursofalk – Dizolvarea calculilor biliari colesterolici din vezica biliara
Milgama-N – Afectiuni neurologice inflamatorii si dureroase;migrena; contractii musculare dureroase ;pareza faciala; în convalescenta si geriatrie.
Synoquin – este un supliment nutritiv pentru caini.
Ultra EFA – Afectiuni ale pielii (dermatite, ulcere, eroziuni, cheratoze); Afectiuni renale (nefroze, insuficienta renala); Afectiuni inflamatorii (inflamatii intestinale acute, astm, epilepsie, afectiuni reumatoide, lupus discoid, amiloidoza); Boli auto-imune; Hepatite si pancreatite acute; Boli cardiovasculare (endocardite, aritmii, hiper-tensiune, insuficienta cardiaca, cardiomiopatie) / Anti-inflamator si furnizor de acizi grasi esentiali Omega 3, 6 si 9, pentru reglarea echilibrelor functionale la nivel celular. Protector si regenerator pentru epitelii.
Decaris – imunostimulator eficace specific în poliartriia reumatoida.
Ceai Hepatocol – coleretic-colagog, antispasmodic, hepatoprotector , antiinflamator si dezinfectant al cailor biliare
Perfuzii NaCl/ Ringer zilnice – Aport de sare si apa in stari de deshidratare si deficit de sare / Suplinirea pierderilor lichide – electrolitice, in caz de deshidratare hipo- si izotona
– administrarea unei hrane bogate
– la acest tratament hidratarea bogata este un elemet important in eliminarea toxinelor!
In primele 5 zile am stat la cabinet cu Yrra pe intreg parcursul zilei, sub directa supraveghere a dr. Moscu, pentru a vedea daca ceva nu merge bine.

Perfuzie intravenoasa_Yrra_21.01.2011_1

Perfuzie intravenoasa_Yrra_21.01.2011_2


23.01.2011 – A 3-a zi de tratament

Valorile parametrilor la analizele de sange :
Inainte de tratament………Dupa 3 zile de tratament…….Valori normale
–       (20.01.2011)…………..(23.01.2011)…………………….
Hemoleucograma :
–       HGB 7,2…………………..HGB 9,3…………………………..HGB 12 – 18
–       HCT 22,8…………………HCT 26,9…………………………HCT 37 – 55
–       RBC 3,53…………………RBC 4,14………………………….RBC 5,5 – 8,5
–       PLT 146…………………..PLT 110…………………………..PLT 200 – 900
–       WBC 8,7…………………..WBC 10,3…………………………WBC 6 – 17
–       VSH 95……………………VSH 110…………………………..VSH 6 – 10
Biochimic :
–            –        …………………..ALB 3,40………………………….ALB 3,0 – 4,5
–       GPT 27……………………GPT 38…………………………….GPT 0,8 – 80
–       GOT 64……………………GOT 35……………………………GOT 9,0 – 60
–           –         …………………..CRE 0,76………………………….CRE 0,5 – 1,7
–       ALP 121…………………..ALP 128……………………………ALP 10 – 122
–       PT 8,9……………………..PT 7,3………………………………PT 5,2 – 7,8
–       15,4 Kg…………………..     –      ………………………………21 – 23 Kg
ECO abdominal :
– vezica biliara prezinta sediment in cantitate mai mica, in comparatie cu ECO facut in 20.01.2011.
– Ahh ! Si spurprinzator, Yrra a inceput sa manace foarte bine, fata de perioada dinainte de tratament cand nu manca mare lucru.
– S-a constatat ca anemia nu era neregenerativa si ca Yrra nu avea nevoie de transfuzie ! Valorile parametrilor la analizele de sange, au inceput sa mearga spre bine dupa primele zile de tratament corect! Ar fi fost o mare gresala daca ii faceam Yrrei transfuzia asa cum mi s-a recomandat de catre alt doctor, deoarece era in pericol de tromboze ! (aglomerarea celulelor sangvine datorata prezentei in sange a complexelor antigen-anticorp ) Ceea ce inseamna ca vasele ei de sange erau deja aglomerate , iar daca introduceam alt sange Yrra ar fi facut incident transfuzional! Adica ar fi murit !!!
Incidentul transfuzional poate sa apara la  momentul inceperii transfuziei, sau oricand in decursul unei luni de zile de cand a fost efectuata aceasta manopera.
Mare atentie cand vi se recomanda efectuarea transfuziei, deoarece in majoritatea cazurilor bolilor de sange nu este necesara transfuzia, pacientul putand fi pus pe picioare cu TRATAMENTUL CORECT (adica antibiotic Doxicilina / Minociclin, in niciun caz Imizol)  !!!

Perfuzie subcutan_Yrra_Prima zi de tratament acasa_26.01.2011

Perfuzie subcutan_Yrra_27.01.2011


28.01.2011 – A 8-a zi de tratament

Valorile parametrilor la analizele de sange :
Inainte de tratament………Dupa 3 zile de tratament………Dupa 8 zile………..Valori normale
–       (20.01.2011)…………..(23.01.2011)…………………….(28.01.2011)………
Hemoleucograma :
–       HGB 7,2…………………..HGB 9,3…………………………..HGB 9,3……………..HGB 12 – 18
–       HCT 22,8…………………HCT 26,9…………………………HCT 27,1…………….HCT 37 – 55
–       RBC 3,53…………………RBC 4,14………………………….RBC 4,14…………….RBC 5,5 – 8,5
–       PLT 146…………………..PLT 110…………………………..PLT 188……………..PLT 200 – 900
–       WBC 8,7…………………..WBC 10,3………………………..WBC 19,3…………….WBC 6 – 17
–       VSH 95……………………VSH 110………………………….VSH 95……………….VSH 6 – 10
Biochimic :
–            –        ……………………ALB 3,40………………………..ALB 3,18……………..ALB 3,0 – 4,5
–       GPT 27……………………GPT 38……………………………GPT 37……………….GPT 0,8 – 80
–       GOT 64……………………GOT 35……………………………GOT 35………………GOT 9,0 – 60
–           –         ……………………CRE 0,76…………………………CRE 0,59…………….CRE 0,5 – 1,7
–       ALP 121…………………..ALP 128…………………………..ALP 99……………….ALP 10 – 122
–       PT 8,9……………………..PT 7,3………………………………PT 6,8………………..PT 5,2 – 7,8
–       15,4 Kg…………………..     –      ……………………………..16,7 Kg………………..21 – 23 Kg
Frotiu :
– fara morule ehrlichia
This entry was posted in 02.0_Cazul Yrrei pe larg, 02.8_Ehrlichioza and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s